6 Temmuz 2015 Pazartesi

Kavaklıpınar & Aslanköy Övcel Çorbası



ÖVCEL ÇORBASI(Aslanköy & kavaklıpınar 

yöresi/MERSİN)

 Malzemeler
  • 2 demet pazı (ıspanak da olabilir)
  • yoğurt 
  • 5 kepçe un (kepekli)
  • 1 çay bardağı  nohut veya yeşil mercimek
  • 2-3 diş sarımsak,kuru nane,tuz
  • 2 yemek kaşığı kadar tereyağı
Yapılışı 

Tenceye yeşil mercimek(nohutta olabilir,önceden ıslatılması gerekir nohutun) haşlanmaya bırakılır.Pazılar iyice yıkandıktan sonra ince ince doğranır.Un geniş bir kapta 3 çay kaşığı dar tuz katılarak az suyla yoğrulur hamurun kıvamı sert hafif unlu olacak şekilde.Sonra hamur küçük küçük mercimek büyüklüğünde kopartılır(ufalanır).Birbirine çok yapışmaması için hafif un serpilebilir. Tencereye önce pazılar eklenir haşlanmış mercimeğin üstüne daha sonra hamur parçacıkları katılır.Azıcık tuz atılır.15-20 dk orta ateşte kaynar.Piştikten sonra geniş bir kaba yayılır soğumaya bırakılır.Soğuduktan sonra biraz ayranlaştırılmış ve sarımsaklı yoğurt dökülür.Üstüne isteğe göre tereyağ kızdırılıp nane biber atılarak servis edilir.


Not:Hamura alternetif olarak kesme hamur da kullanılabilir.Bazı yörelerde erişte olarakta geciyor.Fakat kurusu değil yaşı olacak.Taze yapılmışı yada buzluktan çıkarılarak kullanılabilir.


Not:isteğe göre(KIKIRT YAPIMI):Hamurdan mandalina büyüklüğünde koparılıp ayrılır.Daha sonra övcel soğurken bu hamur sıvı yağ ile yoğrulur.Yine övceldeki gibi küçük küçük koparılır ve tavada sıvı yağla kızartılır.Nane biber de atılarak  yoğurdun üzerinde servis edilir.Tavsiye ederim kıkırtla harika oluyor :)


Kıkırta alternatif : Akdeniz bölgesinde oldukça yaygın olan kuru yufkadan yapıyoruz.1 yufkayı iyice ufalayıp aynı şekilde yağda kızartıyoruz tereyağı da eklenirse müthiş bir tat oluyor.Nane biber ekleyerek de servise hazır hale getiriyoruz.yufkadan kıkırtın yukarıda fotoğrafı mevcuttur.Afiyet olsun:)

1 yorum: